Hoppa till huvudinnehållet

Ögonlocksoperationer

På Majakliniken utför vi flera typer av ögonlocksoperationer. Vi tar emot bokningar från hela landet.

Ögonlocksoperation – övre ögonlock

Olika namn – samma ögonlocksoperation: övre ögonlocksplastik, blefaroplastik, blefarochalasisoperation, kosmetisk ögonlocksplastik. 

Med åren får vi alla ett mer eller mindre uttalat hudöverskott i de övre ögonlocken. Hos vissa individer blir detta klart besvärande. Detta är ibland kombinerat med att den sena som lyfter det övre ögonlocket tänjs ut, vilket ger en så kallad ptos: ögonlocket sjunker ned och skymmer delvis pupillen. Resultatet blir i vissa fall att synen påverkas, att vi ser trötta och utarbetade ut, att det blir svårt att applicera makeup eller att vi känner oss äldre än vi är. 

Mål med operation av övre ögonlock

Målet med operation av de övre ögonlocken är att av estetiska eller medicinska anledningar avlägsna besvärande hudöverskott.

Operation av Ptos

Ptos är en medicinsk term som innebär att en struktur har sjunkit till en lägre position. Vanligtvis talar man om ögonlocksptos, vilket innebär att ögonlocket under årens lopp successivt sjunker ned och slutligen skymmer delar av pupillen, vilket ger en tilltagande synpåverkan. 

Man talar även om ögonbrynsptos: med åren tänjs huden i pannan ut, vilket medför att ögonbrynen sjunker nedåt. Detta tillstånd påverkar inte sällan en operation av ögonlocken. För att helt kunna komma åt ett tillstånd med påtagligt hudöverskott i övre ögonlocken, kan man ibland behöva kombinera åtgärden med att under samma behandling göra en ögonbrynsplastik.

Mål med operation av ptos

Målet med ögonlocksptos är att lyfta ett eller båda ögonlocken till en normal och liksidig nivå.

Gällande ögonbrynsptos är målet att förankra brynen på en något högre nivå, för att dessa inte på grund av överhäng ska påverka ögonlocken.

Ögonlocksoperation – undre ögonlock

Olika namn, men snarlik ögonlocksoperation: undre ögonlocksplastik, blefaroplastik, transkonjunktival blefaroplastik, transkutan blefaroplastik, kosmetisk ögonlocksplastik. 

I likhet med de övre ögonlocken, dyker det med åren upp flera olika förändringar även i de undre ögonlocken. Ligamenten tänjs ut, vi ser ett överskott av hud och ibland även ett buktande fettöverskott. 

Mål med operation av undre ögonlock

Målet med operation av de undre ögonlocken är ofta ett eller flera av följande: 

  • Att återfå spänsten i undre ögonlocken, som med åren blivit förslappade och sjunkit ned. 
  • Att avlägsna hudöverskott, ibland i kombination med avlägsnande av buktande överskottsfett. 
  • Att omforma buktande fettkuddar, som ibland kan vara framträdande.

Inför din ögonlocksoperation

I samband med ditt konsultationsbesök kommer du att fylla i ett hälsoschema, där det framgår vilka eventuella mediciner och naturläkemedel du tar. Man går då som del av bedömningen igenom din nuvarande medicinska hälsa, men som en tumregel gäller följande: alla mediciner, hälsokostpreparat och drycker som kan påverka blödningstendensen ska avslutas 10 dagar före operationen. 

Operationen går i allmänhet utmärkt att genomföra i lokalbedövning i kombination med ytlig sedering (lugnande medicinering).

Du ska givetvis vara helt frisk och välmående på operationsdagen: inga former av sjukdomar eller för dig onormala och oväntade psykiskt belastande situationer eller stress bör förekomma i anslutning till operationen. Bättre är då att skjuta upp operationen till ett lämpligare tillfälle. 

Eftertanke före ingrepp

Estetisk ögonplastikkirurgi har mycket som talar för sig: den är mycket efterfrågad och tekniken kring ingreppen har haft god tid på sig att både utvecklas och finslipas. Den går utmärkt att utföra i en enkel lokalbedövning med, kanhända, en lätt sedering. 

Med det sagt finns några frågor du bör ha ställt dig innan du fattar ett slutligt beslut om behandling:

  • Har du realistiska mål?
  • Hur hanterar du ett oväntat slutresultat eller komplikation?
  • Känner du dig informerad om riskerna?
  • Har du rätt tidsperspektiv för återhämtning efteråt?
  • Innebär kostnaden en negativ ekonomisk stress?

Vi uppmanar alla våra kunder att sätta sig in i sin behandling. Välj rätt tillfälle och avstå om något känns olämpligt eller fel. Inga frågor är fel att ställa, så fråga oss!

Om Majakliniken

MajaKliniken grundades 2010, som landets första privata högspecialiserade ögonplastikkirurgiska klinik. Vi erbjuder våra kunder den erfarenhet och skicklighet vi har nått genom utförandet av tusentals operationer inom vårt eget specialistområde. Vi befinner oss i Falun – mitt i hjärtat av Dalarna.

Precis som man kan förvänta sig på en privat ögonplastikkirurgisk klinik har läkare, operationssköterskor och undersköterskor på Majakliniken lång erfarenhet inom ögonsjukvård, med anställningar på S:t Eriks Ögonsjukhus och ögonkliniken på Falu Lasarett. Därmed kan du vara helt trygg med att du har de bästa förutsättningarna för ett professionellt omhändertagande och bästa behandlingsresultat. Vi tar emot patienter från hela landet och kan anpassa besöken efter din resväg.

Vi tar emot patienter från hela landet och kan anpassa besöken efter din resväg.